• Reducerat pris

Bastufolie Aluminium

Bastufolie med barriär av aluminium och polyeten, bredd 1,25 m, längd 24 m, täcker 30 m2

439,00 kr
395,10 kr Spara 10%
Inkl. moms
Kvantitet
I lager

Bästa bastufolien som finns

Består av ett skikt aluminium och polyeten som är laminerat på en bas av papper.

Bredd 1,25 m, längd 24 m, totalt 30 m2

Arbetstemperatur -30 till +160 grader

Bastufolien har alltså barriärer som stoppar både fuktvandring och luktvandring, och som dessutom reflekterar tillbaka värmen.

Montage  Eftersom aluminium och polyeten är laminerat på papper blir den lätt att arbeta med, tillräckligt styv för att vara lätt att sätta upp och inte trassla ihop sig, går enkelt att fästa med häftpistol.
Du kan montera våder liggande eller stående, vi på Bastupunkten brukar montera liggande nerifrån och upp och med överlappning 5-10 cm alternativt tejpar vi skarvar med aluminiumtejp.

Du behöver normalt sett inte ha någon luftspalt mellan bastupanel och folien då folien inte ligger helt plan och att bastupanelen oftast är spårad på baksidan. Detta sparar utrymme i den lilla lägenhetsbastun. Har du gott om plats så kan du såklart välja luftspalt.

Hål i bastufolien vid montage. Det finns funderingar om att folien blir perforerad när du fäster den med häftpistol och dessutom spikar panelen, men tänk dig en bastu som är 2x2x2 meter, den har väggyta+takyta om 20 m2, dvs 200 000 cm2. De hål som åstadkommes av spikar etc kanske upptar 1 cm2, dessutom är alla hål fyllda av spik eller klammer, och alla spikhål hamnar mellan bastupanel och läkt så det blir heller inget läckade hål.
Eftersom bastun inte är en ballong med högt tryck så kommer ingen mätbar fuktighet läcka ut, 

Notera dock att bastun blir tät med bastufolien och efter bad ska fukt evakueras genom att ha kvar eftervärme i bastun, dvs stäng bastudörr och låt bastun stå på en halvtimme extra, fukten vandrar då ut genom ventilationskanal etc, dagen efter bastubad ska bastun vara så torr att du kan gå in i strumplästen, nu lämnar du dörren öppen.

Det finns en utbredd missuppfattning om att bastufolie inte behövs då bastun sägs vara husets torraste rum, det stämmer visserligen men bastun är husets torraste rum för att bastuns värme driver ut fukten, men tänk dig att du idkar badkastning och höjer den relativa fuktigheten till 100%, enligt lagen om kalla väggen så vandrar då fukten till en yta där den kan kondensera, och har du då ingen bastufolie i din yttervägg så kondenserar ångan till vatten vid daggpunkten som sannolikt ligger mitt i din isolering.

Undantag Om du har en bastumodul monterad inne i tex ett badrum där badrummet redan har en fuktspärr så torde du inte behöva bastufolie.

I den offentliga bastun är bastufolien väldigt viktig, utan bastufolie kan fukten som bär värmen vandra till husets betongstomme som då äter upp bastuns värme. I den offentliga bastun är varmeförluster pengar då bastun kanske står på från morgon till kväll. Bastufolien håller alltså kvar värmen och sänker energiförbrukningen.
Med bastufolie så man slipper man också få in damm i bastun från väggars isolering vilket kan vara ett problem för främst astmatiker.

Vi förklarar mer enl följande länk: 
https://www.bastupunkten.se/infosidor/fragor_och_svar/fuktsparr%20och%20isolering%20i%20bastu.htm

Finsk undersökning som sågar Tylös modell:
http://www.dalton.ax/dalton/hus/bastu/basturapport.htm

.

 

 

.

374
97 Produkter